CABWIM Wildlife research and consultancy
Menu

Wolven

Wolven zijn beschermd en zijn in staat gebleken om West-Europa weer te bevolken. Ze zijn van groot belang voor de natuur en natuurbescherming, omdat ze grote aaneengesloten natuurgebieden nodig hebben. Maar schapenhouders vrezen deze grote roofdieren, omdat schapen gedood kunnen worden. Voor het welzijn van de schapen en uiteindelijk ook de wolven zijn middelen nodig om schapendodende wolven af te leren schapen uit te kiezen als voedsel (of als speeltje).

CABWIM werkt sinds 2008 aan deze problematiek samen met ethologen van de universiteit van Ljubljana (Slovenië). We hebben een prototype ontwikkeld van een kraag voor schapen die een schaap niet hindert, maar een wolf een schok geeft als hij in de nek van het schaap bijt. Dit is één van de methodes om een wolf af te leren zich te richten op schapen. In de animatie die samen met House of Animals is gemaakt is te zien welke andere nieuwe methodes er zijn.

Wetenschappelijke publicaties over ons werk gaan over het verschil tussen schaapskuddes die al of niet door wolven worden aangevallen, of over het gedrag van de ouder-wolven dat voorspelt of de jonge wolf zich al of niet op de bebouwde kom of schapen zal richten, als hij de roedel verlaat. Daarnaast hebben we samen met wiskundigen en specialisten in data-analyse van Cmotions een AI-model ontwikkeld, waarmee voorspeld kan worden waar de West-europese wolf zich gaat vestigen. Dit model is nieuw in de ecologie van wolven. De wetenschappelijke publicatie is van 2024.

nl_NL