wolven in de gemeente

Foto van Stefano Ronchi  http://www.stefanoronchi.com/

Wolven in de gemeente

Wolven in de gemeente, in je dorp?

Het zou goed kunnen gebeuren.Er zijn al vele meldingen van wolven in Nederland gedaan. Een zwervende Duitse wolf werd bijvoorbeeld in maart 2015 in Drenthe en Groningen uitgebreid gefilmd en gevolgdOok andere videos zijn gemaakt, zoals in februari 2018 in Bennekom en in Veenendaal. 

Het zijn prachtdieren en belangrijk voor de dynamiek in de natuur. Maar wolven zouden zich niet richtig vee of de bebouwde kom moeten bewegen. 

CABWIM helpt gemeentes de burgers voor te lichten om te voorkomen dat wolven binnen de bebouwde kom een overlast of gevaar gaan vormen. 

Een lam in stress dat een wolvenaanval maar net heeft overleefd; de wolf had wel 11 andere schapen van de kudde gedood. 

Hoe moeten we omgaan met zulke grote roofdieren? Wolven zijn we in Nederland niet meer gewend. Bovendien kunnen er problemen ontstaan als we niet zijn voorbereid. Wolvenoverlast gaat vooral om het doden van vee. En dat kan drastisch zijn.

Ervaringen in landen waar al wolven zijn, zijn belangrijk. Slovenië heeft altijd al wolven gekend en het blijkt dat in eenzelfde regio waar wolven voorkomen, er zowel schapenboeren met als zonder wolvenproblemen zijn. Welke praktijkfactoren verklaren dit?

Sloveense en Schotse wetenschappers hebben dit samen met CABWIM onderzocht en wetenschappelijk gepubliceerdHet onderzoek is mogelijk geweest dank zij subsidie van de provincie Limburg en het Duitse Euronatur

Met de onderstaande Youtube video leg ik uit dat we ons beeld over wolven moeten veranderen en dat de oriëntatie van de westerse wolf bijgesteld moet worden, opdat co-existentie mogelijk wordt.

Huidige methoden werken niet

Uit het gepubliceerde onderzoek bleken aanbevolen maatregelen zoals hekken met schrikdraad en waakhonden in de praktijk niet te werken. Schapenhouders die voor het eerst met een wolvenaanval te maken hadden en schrikdraad om de kudde installeerden, hadden binnen 3 jaar met wel 4 wolvenaanvallen per jaar te maken. Het schrikdraad lijkt eerder de situatie te verergeren. Het zogenaamde “surplus killing” wordt juist bevorderd. Bijzonder stressvol voor de schapen, maar voor de wolven leveren de omheinde schapen een bal. 

Naar de Nederlandse situatie vertaald is het duidelijk dat de schapenhouderij helemaal niet is voorbereid op de komst van wolven. Nieuwe methoden zijn nodig ten behoeve van de bescherming van wolven en het vee.

Ontwikkeling nieuwe methoden. 

CABWIM en wetenschappers van de zoötechnische afdeling van de universiteit van Ljubljana en de Sloveense Noetova Sola ontwikkelen daarom nieuwe methodes tegen wolvenoverlast en voor co-existentie met wolven. Ofwel om te voorkomen dat wolven schapen op het menu zetten.